Το βιογραφικό μας παραμένει το πρώτο πράγμα που μας ζητάνε όταν συζητάμε ή ψάχνουμε κάποια δουλειά. Γνωρίζουμε, ακούμε, διαβάζουμε γι’ αυτό, πώς όμως το φτιάχνουμε;
Τι είναι λοιπόν το βιογραφικό; Το βιογραφικό είναι ένα έγγραφο στο οποίο αποτυπώνουμε την επαγγελματική μας πορεία και ταυτότητα. Είναι το έγγραφο που θα στείλουμε σε κάποιον υποψήφιο εργοδότη προκειμένου να παρουσιάσουμε τις γνώσεις μας, τις επαγγελματικές εμπειρίες μας, τις διακρίσεις μας κτλ για να διεκδικήσουμε τη θέση εργασίας που επιθυμούμε.
Έχοντας στο μυαλό μας τα εκατοντάδες βιογραφικά που στέλνονται καθημερινά σε συνδυασμό με τον ελάχιστο χρόνο που έχει ένας HR Recruiter να ολοκληρώσει το screening των βιογραφικών, πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα βιογραφικό που θα κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και θα μας δώσει την ευκαιρία της συνέντευξης- και γιατί όχι της θέσης εργασίας;
Ακολουθούν ορισμένα βασικά tips, για να πάρουμε ιδέες, να προβληματιστούμε, να δράσουμε!
Ξεκαθαρίζουμε τι είδους θέσεις εργασίας αναζητούμε: Σε ποιους κλάδους, σε τι είδους εταιρείες ψάχνουμε και πως επιθυμούμε να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας.
Επιλέγουμε το κατάλληλο περίγραμμα(template): Είτε το βρίσκουμε έτοιμο στο Internet, είτε το φτιάχνουμε μόνοι μας. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κάποιο έτοιμο, θα πρέπει να το κάνουμε «δικό» μας, αλλάζοντας γραμματοσειρές, χρωματισμούς κτλ. και αυτό γιατί, αυτό που βρήκαμε εμείς θα το έχουν βρει και άλλοι και δε μας βοηθάει στο να ξεχωρίσουμε «με την πρώτη ματιά». Με την ευκαιρία, εάν δε μας ζητείται συγκεκριμένα το europass βιογραφικό, που έχει σταθερή μορφή, καλό είναι να μην το χρησιμοποιούμε, ακριβώς γιατί δεν ξεχωρίζουμε από τους άλλους υποψήφιους που το έχουν επίσης χρησιμοποιήσει.
Βάζουμε τις σημαντικές πληροφορίες σε «πρώτο πλάνο»: Τι θέλουμε να δει κάποιος που ξεκινάει να διαβάζει το βιογραφικό μας; Τις δεξιότητές μας; Τις εξειδικευμένες γνώσεις μας; Αυτά που έχουμε καταφέρει; Οι επιλογές είναι πολλές. Ό,τι και αν διαλέξουμε, θα αποκαλύψει το προσωπικό μας στίγμα!
Καταγράφουμε την επαγγελματική πορεία μας: Ξεκινάμε την περιγραφή από το πιο πρόσφατο και προς τα πίσω, βάζοντας πρώτα την επαγγελματική εμπειρία, μετά τις σπουδές και μετά τις υπόλοιπες πληροφορίες (εκπαιδεύσεις, ξένες γλώσσες, Η/Υ κτλ). Στην περίπτωση που δεν έχουμε επαγγελματική εμπειρία φροντίζουμε να δείξουμε τι παραπάνω έχουμε καταφέρει με τις σπουδές μας.
Διαλέγουμε την ποιότητα από την ποσότητα: Ο εχθρός του «δεν έχω τι να γράψω» είναι το «δεν ξέρω τι να πρωτογράψω». Ναι, θα βάλουμε λεπτομέρειες για την εμπειρία μας και τις σπουδές μας, όχι όμως υπερβολές γράφοντας καθετί. Ένα περιεκτικό βιογραφικό μίας ή δύο σελίδων είναι προτιμότερο από ένα πολυσέλιδο με πάρα πολλές-και τελικά-κουραστικές πληροφορίες. Εστιάζουμε στις πληροφορίες που προσθέτουν αξία, μας διαφοροποιούν και δικαιολογούν τις δεξιότητες μας (soft/hard skills) που έχουμε δηλώσει ότι έχουμε.
Κάνουμε προσεκτική επιλογή λέξεων: Χρησιμοποιούμε λέξεις-κλειδιά και για να «μείνει» το βιογραφικό στη μνήμη αυτού που το διαβάζει και για να προκριθούμε στις πλατφόρμες καταχώρισης βιογραφικών. Επίσης, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε συνεχώς τα ίδια ρήματα ή λέξεις «κενές» και βαρύγδουπες.
Μορφοποιούμε το περιεχόμενο: Μια έξυπνη και απλή μορφοποίηση των κειμένων, μπορεί να μας σώσει πολύτιμο χώρο και να μας δώσει ένα βιογραφικό ξεκούραστο στην ανάγνωση. (Μην ξεχνάμε πόσα βιογραφικά διαβάζει κάθε μέρα ο HR Recruiter…) Παραδείγματα: επιλέγουμε ευανάγνωστες γραμματοσειρές πχ Arial, Helvetica, Calibri, διατηρούμε μέγεθος γραμμάτων μεταξύ 10-12, ξεχωρίζουμε τις ενότητες, βάζουμε επικεφαλίδες. Εννοείται ότι διατηρούμε την ίδια μορφοποίηση σε όλο το κείμενο!
Μπορεί και να μην αφορούν όλα τη δουλειά: Υπάρχει ο Εθελοντισμός και τα Ενδιαφέροντα. Αν προσφέρουμε εθελοντική εργασία ή ασχολούμαστε, πραγματικά, με ένα χόμπι, μπορούμε να το αναφέρουμε. Προσέχουμε τα εξής: Οι ενέργειες εθελοντισμού που θα συμπεριλάβουμε καλό είναι να μην προκαλούν διφορούμενα αισθήματα, γιατί δεν ξέρουμε αν αυτός που θα το διαβάσει θα συμφωνήσει ή όχι (πχ δραστηριότητες με πολιτικές νεολαίες). Επίσης, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να λέει ότι πρέπει απαραιτήτως να γράψουμε ενδιαφέροντα, οπότε αποφεύγουμε δηλώσεις τύπου: «γυμναστική, λογοτεχνία, σινεμά».
Τελικές πινελιές: Προσέχουμε να μην «κόβονται» οι σελίδες στην εκτύπωση. Να είναι γεμάτες οι σελίδες-όχι να έχουμε μια γεμάτη σελίδα και να ακολουθεί η άλλη με μόνο μία παράγραφο. Το διαβάζουμε ξανά και ξανά για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ασυνταξίες, ορθογραφικά ή τυπογραφικά λάθη και ανακολουθίες. Σ’ αυτό, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από κάποιο φίλο που εμπιστευόμαστε τη δουλειά του. «Σώζουμε» το αρχείο με κατατοπιστικό τίτλο, πχ «όνομα_CV» αντί για «Bio_1» και σε pdf για να μην αλλοιώνεται η μορφή.
Το βιογραφικό απαιτεί συνεχή φροντίδα και ανανέωση. Ας δούμε με κριτικό μάτι το βιογραφικό που ήδη έχουμε και ας φτιάξουμε επιτέλους ένα βιογραφικό, αν δεν έχουμε! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε ένα επικαιροποιημένο βιογραφικό στα χέρια μας, για το οποίο είμαστε περήφανοι και επιδιώκουμε να το στείλουμε!